Food-tech företaget Karma har utsett vinnarna för 2019 års Karma Awards i Sverige och Madame Brasserie & Café i Gummifabriken blir ”Årets uppstickare”. Med Karma-appen säljer restauranger, caféer och livsmedelsbutiker överskottsmat till konsumenter för ett lägre pris. Som ett resultat äter konsumenterna god mat medan de sparar pengar, och företagen får en extra inkomstström och når nya kunder – allt samtidigt som de sparar miljön. Varje år delar Karma ut utmärkelse i 3 kategorier, Årets Nykomling, Årets Uppstickare och Årets Maträddare.
”Årets uppstickare” innebär att man har det lilla extra, detta speglas i medarbetarnas engagemang, väletablerade rutiner och att det märks att alla medarbetare brinner för det här.

-Det är fantastiskt roligt och vi har verkligen haft en bra resa med Karma sedan vi startade i mars förra året, säger Annica Palmgren, VD, och fortsätter; Vi fick snabbt uppmärksamhet och har i dagsläget över 1800 personer som följer oss i appen. Karma är till för mat inte ska bli svinn, alltså för mat som annars skulle slängas, t ex tillagad dagens rätt, fika som inte blivit såld under dagen som frallor och semlor.

-Nästan alla våra medarbetare är engagerade i Karma, det vet hur appen fungerar, säger Jasmin Causevic, Köksmästare. Jag tror att den del av framgången beror på att vi har haft rutiner och arbetat konsekvent, säger han. Vi är alla stolta och glada över att bli uppmärksammade på det här sättet.

En tredjedel av all mat slängs årligen, globalt motsvarar det 1,3 miljarder ton matsvinn. Karma har hittills räddat 900 ton mat och minskat Co2-utsälppet med 1300 ton. Madame har hitintills räddat ca 1300 portioner, i Co2-utsläpp innebär det 687kg och kan liknas vid att flyga ca 300 mil, som från Stockholm till Lissabon, Portugal. På en skala av 5 i betyg har Madame 4,9 i kundnöjdhet!

Karma är ju bara en del av Madames arbete med hållbarhet, säger Annica. Vi väger matsvinn, sorterar, tar bort plast- och engångsartiklar som t ex sugrör och har mål- och åtgärdsplaner när det gäller hållbarhet i vår verksamhet som utvärderas och uppdateras varje år.

Karma information:
Karma är ett svenskt food-tech företag som grundades år 2016. Grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson har som vision att skapa den första matsvinnsfria generationen. Idag kan du använda Karmas appen vart du än är i Sverige.